> İkinci Dünya Savaşı Foto Hikâye

İmparator Hirohito ve General MacArthur Görüşmesi – 1945

Japonların 1945 senesinde teslim olmalarının ardından, Amerika, Japonya’yı işgal etme ve bu militarist ülkeyi komşularını bir daha asla tehdit etmeyecek modern bir ülkeye dönüştürme işine soyundu. 29 Ağustos 1945’te MacArthur’a, hükümete ve İmparator Hirohito’ya karşı otoriter yetkilerin kullanılması emri verildi. Müttefiklerin Mayıs 1945’te Alman devletini ortadan kaldırmalarının aksine, Amerikalılar Japon devletinin, her ne kadar kendi kontrolleri altında olsa da, varlığını sürdürmesine karar verdiler. Japonya’da, Almanya’daki durumun aksine, işgalciler ve işgal edilmiş devlet yöneticileri arasında bir işbirliği oluştu, zira MacArthur ülkeyi İmparator ve Japonya’nın ileri gelenleri vasıtasıyla yönetme kararı aldı. İmparator, ulusu için bir tür yaşayan tanrı konumundaydı ve MacArthur ülkeyi İmparator üzerinden yönetmenin başka herhangi bir yönteme göre çok daha kolay olacağı görüşündeydi. 

İmparator Hirohito, 27 Eylül 1945’te, Tokyo’daki Birleşik Devletler Büyükelçiliği’nde General Douglas MacArthur’u ziyaret etti. Sabah saat 10’da özel üretim Rolls Royce’u ile Birleşik Devletler Büyükelçiliği’ne gelen İmparator ve maiyetini, Amerikalı yetkililer Faubion Bowers ve Bonner Fellers karşıladı. Amerikalıların onu selamlaması üzerine İmparator önce reverans yaptı, ardından da karşılama komitesinin elini sıktı. Ardından Bowers, İmparator’un silindir şapkasını aldı, fakat bunun Hirohito’yu rahatsız ettiği gözlerden kaçmadı, çünkü Japonların tanrı imparatoru başka insanların ondan eşyalarını almasına alışık değildi.

Amerikalı yetkilinin şapkayı alması sırasında MacArthur bulundukları odaya hızlı bir giriş yaptı: “…gök gürültüsü gibi, onu duyan herkesi titreten ve altınmışçasına parıldayan sesiyle: Hoş geldiniz, iyi ki geldiniz efendim,” dedi. Bowers, ilk kez generalin birine “efendim” diye hitap ettiğini duymuştu. Yüce komutan elini sıkmak için uzandığı anda İmparator o kadar derin bir reverans yaptı ki, el sıkışmaları İmparator’un başının üzerinde oldu.

Daha sonra MacArthur sadece Hirohito’yu ve imparatorluk tercümanı Okumura Katsuzo’yu özel bir odaya aldı. Kumandan ve İmparator, tercüman aracılığıyla odada kırk dakika geçirdiler ve konuşulanların aralarında kalması konusunda sözleştilerse de yine de yıllar içinde bazı detaylar kamuoyuna sızdı. Amerikalı kaynaklara göre, Stalin ve İngiliz itirazlarına rağmen, İmparator mahkemeye çıkarsa Japonya’da vuku bulabilecek gerilla eylemlerinden çekinen MacArthur’un onun ismini savaş suçluları listesinden çıkardığından haberi olmayan Hirohito, savaşın sorumluluğunu üstlenmeyi önerdi. Fakat bu bilgi Japon kaynaklar tarafından doğrulanmadı. İmparatorluk tercümanı Okumura Katsuzo, görüşmeden otuz yıl sonra dünyaya sunduğu hatıratında, MacArthur’dan, “’Majesteleri’ne olan yakınlığından dolayı ürkmüş ve konuşmalarında olağanüstü derecede temkinli olan yalaka bir saray adamı,” olarak bahsetmiştir.

Görüşmeye dair toplamda üç fotoğraf çekildi. Birinde MacArthur’un gözleri kapalı ve İmparator’un da ağzı açıktı. Hirohito’nun ağzının açık olması ikinci fotoğrafı da kullanılmaz kıldı. Üçüncü fotoğraf ise kamuoyuna sunuldu. Bu fotoğrafın Japonlar üzerindeki etkisi çarpıcıydı, çünkü imparatorlarını yaşayan bir tanrı gibi tasvir edilmiş olarak görmeye alışkın olan halk, ilk kez Hirohito’yu ondan çok daha uzun olan MacArthur tarafından gölgede bırakılmış basit bir insan olarak gördü. Oysa 1945’e kadar İmparator, halk arasında nadiren görülen, her zaman suskun, fotoğrafçıları tarafından onu olduğundan uzun ve etkileyici gösterecek belirli açılardan fotoğraflanan, uzak ve gizemli bir figür olarak görülmüştü. Hiçbir Japon fotoğrafçı, liderlerini böyle geri planda kalmış bir şekilde fotoğraflayamamıştı.

Japon hükümeti, İmparator’un esrarlı havasını bozan bu fotoğrafını derhal yasakladı, fakat buna karşın MacArthur bu yasağı yürürlükten kaldırdı ve fotoğrafın bütün gazetelerde basılmasını emretti. Fotoğraf, İmparator’a bundan sonra MacArthur ile aralarındaki ilişkide kimin üstün el olacağını belirten bir mesaj olarak kullanıldı.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın