> İkinci Dünya Savaşı Foto Hikâye

Adolf Hitler’in Fırçasından Çıkan Resimler: Führer’in 1910’lu Yıllarda İmza Attığı 40 Eser

İkinci Dünya Savaşı’na uzanan yıllarda ve savaş sırasında Nazi Partisi lideri olan Adolf Hitler aynı zamanda bir ressamdı. Viyana’da kaldığı yıllarda (1908-1913), yüzlerce eser ortaya çıkardı; hayatını kazanmak için kendi yaptığı bir çok resmi ve kartpostalı sattı. Bazı eserleri savaştan sonra ele geçirildi ve açık artırmalarda binlerce dolara satıldı. Kalan resimlerine ise Amerikan Ordusu tarafından el koyuldu. Bunlar halen Amerikan hükümeti tarafından tutulmaktadır.

Hitler’in tarzı, mimari öğeler içeren çalışmalarında oldukça belirgindi. Kendi sanatsal stili üzerinde çalışmak yerine, çalışmalarında ona ilham veren 19.yy sanatçılarını ve daha bir çok usta ressamı kopyaladı. Birçok sanatsal akımı sentezledi; ancak en çok Greko-Roman klasizmi, İtalyan Rönesansı ve Neo-klasizmden etkilendi. Bu dönem sanatçılarının tekniğini beğendiği kadar, sembolizmlerini de takdir etti. Anlattığına göre, Rudolf von Alt onun en iyi öğretmeniydi. İkisi de renkleri ve nesneleri benzer şekillerde kullanırdı; ancak Alt çalışmalarında doğayı ve çevreyi mimariyle eşit ya da mimariden daha fazla öne çıkararak fantastik manzara resimleri ortaya koyardı.

Hitler, gençliği sırasında bir ressam olmak istediğini; ancak Viyana Güzel Sanatlar Akademisi’ne giriş sınavında başarısız olunca hayallerinin nasıl yıkıldığını otobiyografisi Kavgam’da anlatmaktadır. Akademi tarafından biri 1907’te, öteki 1908’de olmak üzere iki defa reddedilmişti. İlk denemesinde, her biri için üç saat süre verilen ve İncil’e ilişkin iki sahneyi resmedecekleri ön elemeyi geçmişti. Sınavın ikinci kısmında ise başvuru sahiplerinin akademiye önceden hazırladıkları bir portfolyo sunmaları istenmişti. Gözetmenler Hitler’in çalışmalarının “çok az insan” içerdiği sonucuna varmıştı. Akademinin değerlendirmesine göre resimden çok mimaride yetenekliydi. Onun durumuna sempati duyan ve yeteneği olduğunu düşünen gözetmenlerinden biri mimarlık okuluna müracaat etmesini tavsiye etti. Ancak bunun için Hitler’in yarıda bıraktığı ve dönmeye isteksiz olduğu ortaokula geri dönmesi gerekiyordu.

Sonraları ise, kendi yaptığı Viyana manzaraları kartpostallarını satmak için kapı kapı dolaşırken, profesyonel resim yapabilme konusunda kendisine yardım edecek bir ressam bulabilmek umuduyla; Münih’te sanatçıların takıldığı kafelere sık sık uğramaya başladı.

Hitler, İkinci Dünya Savaşı öncesi Ağustos 1939 tarihli bir röportajında (British War Blue Book’ta yayınlanmıştır), İngiltere’nin Berlin Büyükelçisi Nevile Henderson’a: “Ben bir sanatçıyım, politikacı değil. Polonya sorunu halledildikten sonra, hayatımı bir sanatçı olarak tamamlamak istiyorum,” demiştir.

Kaynak: www.vintag.es, Paintings by Adolf Hitler: 40 Rarely Seen Artworks Painted by the Führer From the 1910s, 9 Mayıs 2017.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın