> Birinci Dünya Savaşı Kısa Okuma

Birinci Dünya Savaşı’nda Futbola Dair Dokuz Bilgi

Birinci Dünya Savaşı, 4 Ağustos 1914’te patlak verdiğinde Futbol Federasyonu’nun -krikette olduğu- gibi müsabakaları iptal etmesi beklenmişti. Fakat, itirazlara rağmen, 1914-1915 sezonu boyunca ligde maçlar oynandı ve Federasyon Kupası (FA Cup) her zamanki gibi düzenlendi. Savaşın geri kalan kısmı boyunca lig maçları askıya alındıysa da kulüplerin bölgesel turnuvalar tertiplemesine izin verildi.

Profesyonel futbolun devam etmesine karşı çıkanların önemli bir bölümü, çok sayıda erkeğin orduya katılmak yerine futbol oynamayı ya da maçları takip etmeyi tercih edebileceği konusunda kaygılansa da, futbol kullanışlı bir askere alım aracı olarak kullanıldı. Futbol aynı zamanda ordu için popüler bir güzel zaman geçirme aktivitesiydi ve moralleri düzeltebiliyordu.

Orduda birçok profesyonel oyuncu yer aldı. Görev esnasında hayatını kaybedenler arasında eski Tottenham Hotspur’lu Walter Tull ve kahramanlık nişanı (Victoria Cross) ile ödüllendirilen tek profesyonel futbolcu olan Bradford Park Avenue oyuncusu Donald Bell de vardır. 

1.Birçok mühimmat fabrikasının kendi kadın futbol takımı vardı.

Kadın mühimmat işçileri sporla ve özellikle de futbolla ilgilenmeleri konusunda teşvik edilmiş ve birçok fabrika kendi kadın futbol takımını kurmuştur.

Birinci Dünya Savaşı sırasında 900.000’den fazla kadın mühimmat fabrikalarında çalıştı. İşçilerin sağlık, mutluluk ve davranışlarını gözlemlemek amacıyla birçok fabrikada refah memurları da görev aldı. Mühimmat işçileri sporla ve özellikle de futbolla ilgilenmeleri konusunda teşvik edildi ve birçok fabrika kendi kadın futbol takımını kurdu. Bu takımlardan en ünlü olanı Preston’daki Dick, Kerr’s Ladies FC’dir. 1917’de kurulan kulübün maçlarını geniş kitleler takip etti. Takım 1921’de kadınların futbol oynamalarının yasaklanmasına kadar başarılarını devam ettirdi. Maçlar farklı fabrikaların takımları arasında oynandı ve hatta ülkenin kuzeydoğusunda bir kupa organizasyonu gerçekleşti. Yukarıdaki fotoğraf Londra, Beckton’da yer alan Associated Equipment Company (AEC) Mühimmat Fabrikası’nın kadın futbol takımına aittir.  

2.Futbol oynamak askerleri formda tuttu ve onlara moral verdi.

Batı Cephesi’ndeki birlikler siperlerin ardında önemli miktarda zamanı bekleyerek geçirdiler. Askerleri fit tutmak için spor yapmaları teşvik edildi.

Batı Cephesi’ndeki birlikler siperlerin ardında önemli miktarda zamanı bekleyerek geçirdiler. Askerleri aktif ve fit tutmak ve birliğin moralinin yüksek olmasını sağlamak için futbol özendirildi ve hatta bu sporun yapılması için resmi yaptırımlar uygulandı. 1916 Eylül’de Bouzincourt, Somme’da çekilen yukarıdaki fotoğraf, Wiltshire Alayı’dan 1. Tabur’un yer aldığı ve devam etmekte olan bir maçı göstermektedir. 

3.Futbol bir askere alım aracı olarak kullanıldı.

Futbol askere alımlarda geniş çapta kullanıldı.

Futbol askere alım için de yaygın bir biçimde kullanıldı. Posterde, Futbol Federasyonu Başkanı’nın “SPORTMEN” insanlara, “DİĞER SPORTMEN BRİTANYALILAR DÜNYA’NIN DÜŞMANINA KARŞI CESURCA SAVAŞIRKEN ONLARA YARDIM ETMEK İÇİN ASKERE YAZILMALARI” çağrısı mevcut. 

4.Savaş esirleri kamplarda futbol oynadı.

Yukarıdaki top, Kasım 1918’de Teğmen Jack Shaw’un Holzminden kampındaki esirler için organize ettiği maçlarda kullanıldı. Ayrıca diğer esir subaylar tarafından da imzalandı. Kamp kumandanının maçların oynanmasını durdurma ve engelleme çabalarına rağmen, spor subayların ve erlerin fit kalmasına yardımcı oldu. Alan darlığından dolayı maçlar dokuza dokuz şeklinde oynandı. Bu ve bunun gibi birçok top, Hollanda üzerinden savaş esirlerine gönderildi.  

5.Oyunlar propaganda için kullanıldı.

Bu Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma İngiliz yapımı futbol oyuncağı, o dönemin propaganda maksadıyla imal edilen birçok oyunu gibi Kayzer’le dalga geçmektedir. Oyunun amacı topu bir siper labirentinden geçirip Kayzer’in ağzına atmaktır. 

6.Futbol savaş alanlarında da oynandı.

1915 Noeli’nde Selanik şehri yakınlarında çekilen bu fotoğraf, 26. Tümen’in subayları ve diğer rütbelileri arasında oynanan maçı göstermektedir. Bu tür müsabakalar subayların liderlik özelliklerini geliştirmelerini ve askerlerle aralarında bağ kurmalarını sağlayan etkili araçlardı.  

7.İngiliz futbol sahalarında “yeni” sporlar da yapıldı.

Britanya’ya Amerikan ve sömürge birliklerinin gelmesiyle Beyzbol ve Avustralya Futbolu gibi sporlar Britanyalıların ilgisini çekti. Yukarıdaki poster Arsenal’in Kuzey Londra’daki futbol sahası Highbury’de oynanacak olan Anglo-Amerikan Beyzbol Ligi maçının tanıtımını yapmaktadır.  

8.1914 Noel Ateşkesi’nde iki taraf arasında futbol oynadı.

Günümüze kalan birçok mektup ve güncede, Birinci Dünya Savaşı sırasında düşman kuvvetler arasında oynanan maçlara yer verilmiştir. Yukarıdaki Alman bira bardağı 25-26 Aralık 1914’te Batı Cephesi’nde yapılan Noel Ateşkesi’ni betimlemek amacıyla dekore edilmiştir. Bardak, doğaçlama gelişen ve Almanlara karşı oynanan maçı kazanan İngilizlerin kaptanı, Ordu Teçhizat Birliği’nden Er Bill Tucker’a verilmiştir.

 

9.Futbol can sıkıntısını önlemek amacıyla da oynandı.

Bu kupa, HMS Dreadnought isimli savaş gemisinin mürettebatından oluşan bir futbol takımına ödül olarak verildi. Savaşta aksiyonun olmadığı dönemlerde mürettebat uzun süreli can sıkıntılarıyla karşı karşıya kaldı. Askerlerin huzursuzlanmalarını engellemek isteyen Amiral Jellicoe, Orkney Adaları’ndaki Scapa Flow deniz üssüne spor tesisleri kurdurdu. Hatta zeminin çamur olması konusundaki şikâyetlere rağmen bir futbol sahası yapıldı.

Kaynak: Amanda Mason, 9 Facts About Football In The First World War, IWM.

Yorum Ekle

Yorum yazmak için tıklayın